La Jueva de Tortosa

Representació i cants dels jueus medievals per endinsar-se en la història, les tradicions i la vida quotidiana de la comunitat jueva de Tortosa i descobrir l’entramat de carrers i carrerons de l’antic call jueu tortosí. La representació comença des d’un petit portal, quan Blanca, dona jueva que va viure a la Tortosa del segle XV, apareix entre els visitants, convidant-los a acompanyar-la en un viatge en el temps que recrea l’antiga aljama de Tortosa. Caminaran pels carrers i places del call, on hi destaca la Plaça del Platger, la Plaça Menahem Ben Saruq, i recorrent la muralla del segle XIV arribaran fins al Portal dels Jueus, punt culminant del recorregut on l’emoció es fa sentir d’una manera molt especial.

La Jueva de Tortosa evoca la seua infantesa i la seua joventut mentre repassa alguns dels fets més importants de la història mil·lenària dels jueus a Tortosa, com ara la fundació dels calls nou i vell, la conquesta de la ciutat per Ramon Berenguer IV (1148), o la Disputa de Tortosa (1413-1414).

Un paisatge de castells, muntanyes i riu que es fusionen en un espectacle únic que durant la major part de l’any es pot viure amb la màgia de la nit.

Per contractar visita per grups concertats truqueu al telefon: 698 080 050

VIU EL CALL JUEU DE FALSET

 Representació acompanyada de cants jueus medievals per a endinsar-se en la quotidianitat i la història de la comunitat jueva falsetana.

Blanca apareix entre els visitants al bell mig del call jueu falsetà, per a realitzar un recorregut pels carrers i places que parlen del seu passat jueu. Caminant pel call, Blanca parla dels costums, les tradicions i la història del poble jueu.

Durant gran part del recorregut expressa un dels seus millors i més recents records viscuts a Falset, com fou assistir al casament del jueu tortosí Vidal Fasan. Els records del casament inspiren moltes de les cançons de noces dels jueus catalans que Blanca entona immersa en els seus pensaments.

Alguns dels punts més destacats de la visita són, el pas per la plaça de la Quartera, el carrer de l’escoleta, on s’hi troba una de les cases més antigues del call, coneguda popularment com la Casa de l’Escoleta, la Plaça Vella, que fou en temps medievals lloc de trobada de mercaders  vinguts d’arreu de poblacions catalanes, i el Portal del Bou.

Per contractar visita per grups concertats truqueu al telefon: 698 080 050