La Jueva de Tortosa

Representació teatralitzada i cantada al call jueu de Tortosa on Blanca, la Jueva de Tortosa, rememora la Festa de Pesah de temps medievals, compartint amb el públic assistent les tradicions i les cançons que són lligam entre passat i present.

La commemoració s’inicia la nit del 14 del mes de Nisan, del calendari jueu, i

s’allarga 7 dies més.

 

La Festa de Pesah, també coneguda com la Festa de la Llibertat, la Festa de la Primavera o la Festa dels Àzims, és la més important per al poble jueu, seguida per Iom Kipur.

 

Aquesta festivitat commemora l’èxode del poble jueu en ser alliberat de l’esclavatge d’Egipte. Es tracta d’una festa més familiar que religiosa on cal seguir una sèrie de costums especials.

 

El més important és el que recorda la sortida precipitada d’Egipte per part del poble hebreu, i degut a les presses i per tal de millorar la seua conservació, es van endur el pa cuit però no van poder deixar que llevés. Per aquesta raó, durant tota la setmana de celebració de Pesah, no està permès menjar pa amb llevat. Per aquesta raó uns dies abans és costum netejar a fons tota la casa, i en arribar la nit del dia abans de Pesah, els nens busquen per tota la casa, amb l’ajuda d’una espelma, aliments o restes d’aliments que continguin llevat (khamets), per cremar-los. Aquesta cerca és purament simbòlica, atès que amb la neteja precedent s’ha eliminat tota resta de llevat, però la mare deixa alguns trossets de pa per a que els nens les trobin.

Es celebra a la primavera i comença el 14 del mes de Nisan, i té una durada de 7 dies a Israel i 8 dies a la Diàspora. El primer i últim dia es consideren festes completes.

Al vespre es celebra el sopar ritual anomenat seder (ordre), amb tot un seguit d’actes simbòlics, que segueixen un ordre estricte en totes les etapes de l’alliberament del poble d’Israel, simbolitzada amb una menja concreta.