La Jueva de Tortosa

Recordant Hanukkah, és un viatge en el temps, on Blanca, la Jueva de Tortosa, torna a casa per compartir l’alegria de les nits de celebració de la Festa de les Llums. Un esdeveniment que entrellaça un recorregut guiat pels carrers del call de Tortosa, amb la representació teatral i musical, on Blanca, es retrobarà de nou amb instants evocadors de l’encesa de la Hanukkiah a la casa de Tortosa. Hanukkah és la Festa dels Miracles, també coneguda com la Festa de les Llums, que es celebra, del 25 del mes hebreu de Kislef al 2 del mes de Tebet. Els dies d’aquesta festivitat varien d’any en any en relació al calendari occidental, encara que sol presentar-se entre finals de novembre i finals de desembre.

La festivitat evoca el miracle que es va produir quan desprès del triomf dels macabeus enfront del rei selèucida Antíoc Epífanes (S. II a. C), els sacerdots van encendre de nou la llàntia perpètua del Temple de Jerusalem. Malgrat només disposar d’una petita quantitat d’oli per a la llàntia, que en condicions normals, només hauria servit per a un dia, miraculosament es va mantenir encesa durant vuit dies.

Cada nit, durant la commemoració del miracle, el ritual estableix l’encesa del canelobre de nou braços, la hanukkiah, que només s’utilitza en aquesta ocasió.

Els menjars tradicionals de hanukkah, com els latkes, els bunyols de hanukkah o els sufganiyot, s’elaboren fregint-se en oli d’oliva.