La Dama del Castell

La dama del castell, personatge enigmàtic lligat al Castell de la Suda de Tortosa, dóna a conèixer, mitjançant el cant i la paraula, la història del lloc, així com de les diferents èpoques i pobles que hi van viure i van teixir la ciutat de Tortosa i el seu castell.

Tot un recorregut pel temps des d’un lloc privilegiat, el Castell de la Suda de Tortosa.

“Des del turó més alt contemplo la teva bellesa, Tortosa estimada, cobejada d’aquest especial encant que et fa única. Esculpida per tants i tants pobles que et van fer seva i  van vestir amb gust de pedra bella la teva pell”.

 

 

La representació comença quan “La Dama del Castell” apareix entre els visitants entonant un cant gregorià amb el que expressa l’essència del lloc. La seva veu ressona en les parets de l’estança, on es trobava antigament la capella de l’Orde del Temple. Seguidament, i desprès d’una impactant presentació, acompanya al públic creuant la porta de la capella de Sant Joan, des de d’on es contempla l’impressionant tram de muralla que protegia la ciutat.

En front al cementiri àrab, l’únic que es troba al descobert a tota Catalunya, “La Dama” expressa la presència de la població àrab a Tortosa durant més de quatre-cents anys.

 

 

Tot seguit condueix els acompanyants a la Sala Diamant, on mitjançant el cant, el gest, l’acompanyament musical i la paraula expressa la preciosa història, o tal vegada llegenda, de l’Ordre de l’Atxa,  amb la que la Dama es sent profundament lligada.

*Representació adaptable a d’altres castells